Monday, August 17, 2009

mula nya disiniiiiiiii.....

alhamdulillah..sudah 2 minggu mempraktikal kan diri di sony emcs bangi..
setakat 2minggu ni..semua bejalan lancar..cuma agak kaget bila dapat taw department aku masuk ni kerja dia 12jam sehari..dan ber'shift'..maknanya gilir-gilir tukar shift..seminggu pagi..seminggu malam..pagi masuk jam 6.15 pagi..!!! memang aku tesekat! nak quict..mana boleh!!! dah la masa mok tie ajak tinggal je dekat rumah dia..aku dengan angkuh nye menolak..nak ulang alik dari wangsa maju tercinta ni la konon nya..alih-alih..memang kena tinggal dengan mok tie untuk 3bulan..sebab nya takan aku nak betolak dari wangsa maju pukul 5pagi setiap hari..dan pulang ke rumah..belum tentu pukul 8 boleh sampai..terpaksalah.........
bukan tak sudi,,,,,,,

di tugaskan untuk melapor diri di department TVME-TV Manufaturing engineering dan lebih teperinci division machine maintenance.1st day masuk je, iqbal, engineer bertugas dah pesan awal-awal.."kerja kat department ni susah..klaw perempuan ni berat sikit la.."
aku dengan selamba nya.."belum cuba belum tahu.." betul la kannn..
memang berat...bediri kat procduction line..bejalan dgn laju..perkara biasa sebagai ahli maintenance..suara-suara gemersik kami berkumandang dalam walkie talkie..membalas panggilan supervisor line..yang mintak tolong settle kan masalah mereka dengan machine..mula-mula rasa nak give up!
dengan doa dan harapan yang tinggi..ternyata..aku memang anak pak aziz dan puan paridah yang gagah!!!!!

macam-macam kerja kena buat..dari setting conveyer sampai la ketat kan skru-skru longgar..semua kena buat..semua tu aku tak pernah buat..kecuali ketat kan skru..dan skarang dalam proses blajar soldering..time skolah-skolah dulu panggil pateri..hehe!

ada satu alat yang di panggil "raku-raku hand" benda ni digunakan untuk angkat set-set TV yang besar-besar pakai menatang ni..dan aku sangat-sangat impressed dengan kecangihan alat ni..klaw la aku bley amek gamba dalam kilang tu..hisshhh..kat sony mana boleh begambar..KECUALI pakai kamera tersedia.. pendrive pun restricted!

doa aku hanya satu..semoga aku terus kuat dan tabah untuk kerja ini..yantaiiii...!!!!

p/s: sejam sekali mesti dengar bunyi suara sumbang sapa tah kat PA system kilang tuu.."sudahkah anda besedia untuk bersenam..marilah kita mulakan....dongak kan kepala ke atas..1..2..ke bawah..1..2..toleh kan kepala ke kanan..1..2..ke kiri..1..2..blaa..bla..bla...

1 comment:

aslina said...

heheh~~!! stendet laa...tempat aku praktikal pun strict pasal bende unsur2 kamera nih...enset berkamera lagi la dilarang sama sekali untuk dimiliki...tak kira la kat floor atau ofis...

pendrive plak...siap boleh kene terminate kalo bawak pendrive sendiri masuk floor...